NEWS >

Newsroom

International | Greece | The Panhellenic Post

Μια εφαρμογή του ομογενή Peter Petroulas θα φέρει την επανάσταση στη βιομηχανία φιλοξενίας

The Panhellenic Post,  21 January 2023

Ο εστιάτορας του Σίδνεϊ, Peter Petroulas, Φώτο: Supplied

Σίδνεϊ.- Ο εστιάτορας και ιδιοκτήτης με έδρα στο Σίδνεϊ, Peter Petroulas, συστήνει μια επαναστατική τεχνολογία για την οποία έλαβε βραβείο ευρεσιτεχνίας από τις ΗΠΑ, του οποίου η αξία εκτιμάται στα 275 εκατομμύρια δολάρια.

Πρόκειται για την εφαρμογή WizButler, η οποία κάνει τα τραπέζια να «χορεύουν», εστιάζοντας κυρίως στον χώρο, παρά στον προκαθορισμένο αριθμό τραπεζιών εστιατορίου, και υπόσχεται αύξηση των κρατήσεων που γίνονται διαδικτυακά έως και 50%, κατά τη διάρκεια περιόδων με την περισσότερη δουλειά.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία βασίζεται σε έναν αλγόριθμο, ο οποίος ανακατατάσσει τραπέζια σε πραγματικό χρόνο, με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση του χώρου και της χωρητικότητας που αναλογεί στις κρατήσεις, εξοικονομώντας παράλληλα χρόνο και χρήμα τόσο για τους ιδιοκτήτες όσο και για και το προσωπικό.

Ο ομογενής επιχειρηματίας, έχοντας διευθύνει βραβευμένο όμιλο εστιατορίων και μπαρ, ο οποίος περιλάμβανε μια σειρά αξιόλογων εστιατορίων, όπως το Prime Steak Restaurant, ή το Intermezzo Italian Restaurant, στο 1 Martin Place του Σίδνεϊ, είδε το τμήμα να κλείνει τον Ιούνιο του 2020 μετά από 18 χρόνια, ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19.

Οι σκληρές επιπτώσεις που υπέφερε ο κλάδος μέσα από μία περίοδο κρίσης, ώθησαν τον Peter στο να εργαστεί με αποφασιστικότητα προκειμένου να τελειοποιήσει μία ιδέα την οποία «κυοφορούσε» καιρό στο μυαλό του.

Με εμπειρία στον τομέα της αεροπορίας,o ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της WizButler, Peter Petroulas, δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» ότι «με αντίστοιχο αλλά διαφορετικό τρόπο, το σύστημα στο αεροπλάνο παρέχει τη δυνατότητα στους επιβάτες να επιλέξουν θέση δίπλα σε παράθυρο ή στο διάδρομο. Έχοντας αυτό κατά νου, φαντάστηκα ανθρώπους να επιλέγουν τις θέσεις τους σε εστιατόριο».

Ωστόσο, δεν λειτουργούν τόσο απλά τα πράγματα για τους χώρους εστίασης, εξηγεί ο Petroulas, καθώς δεν έχει την επιλογή να χωρίσει μια οικογένεια προκειμένου να εξασφαλίσει θέσεις σε όλους τους πελάτες.

«Κάθε άτομο με μια κράτηση, προορίζεται να καθίσει σε ένα τραπέζι. Η απογραφή ενός εστιατορίου οφείλει να είναι πιο ευέλικτη, απ’ ό,τι ενός αεροπλάνου, ειδάλλως χάνεις τις κρατήσεις σου», συμπληρώνει.

Φώτο: Unsplash

Μαθηματικοί του MIT, αλλά και εταιρείες όπως η Apple, η Amazon και η Oracle, προσπαθούν εδώ και 20 χρόνια να βρουν λύση στο πρόβλημα αναποτελεσματικότητας των υπαρχόντων συστημάτων, δίχως όμως κάποια επιτυχία.

Σε αυτό το σημείο ο Ελληνοαυστραλός επιχειρηματίας, εμπνευσμένος από την προσέγγιση “think different” του ιδρυτή της εταιρείας Apple, Steve Jobs, κατάφερε να δώσει την απάντηση.

Με ένα μοντέλο το οποίο αξιοποιεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων της τη διαδικασία διάταξης τραπεζιών, με στόχο να προσφέρει τη βέλτιστη εξυπηρέτηση στους πελάτες, ο Peter, υπογραμμίζει ότι «οι διαχειριστές των καταστημάτων γνωρίζουν ότι η μόνη στιγμή για να βγάλουν τα πιο πολλά χρήματα είναι στις ημέρες με την πιο αυξημένη δουλειά».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι το εν λόγω μοντέλο επιτρέπει στους πελάτες και τους θαμώνες να εξατομικεύουν τις εμπειρίες τους.

«Το σύστημα επιτρέπει στον χώρο εστίασης να χρεώνει τους πελάτες 10 δολάρια επιπλέον, προκειμένου να τους προσφέρει ένα τραπέζι με θέα δίπλα στο παράθυρο» συμπληρώνει ο Petroulas. «Ενναλακτικά, το WizButler παρέχει εκπτώσεις για ένα άτομο του οποίου η κράτηση έχει διατεθεί σε τραπέζι στο βάθος του δωματίου, δίπλα στην κουζίνα» προσθέτει.

Πώς λειτουργεί, όμως, η συγκεκριμένη τεχνολογία;

Μέσω επίσκεψης στην ιστοσελίδα του συστήματος, μπορεί κανείς να στείλει μήνυμα ή να πάρει τηλέφωνο, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει ένα εγκεκριμένο από το συμβούλιο σχέδιο κάτοψης με όλες τις διαστάσεις, βάσει του οποίου μπορεί η ομάδα του WizButler να εργαστεί.

«Διαφορετικά, θα πρέπει να στείλουμε έναν σχεδιαστή να κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις στο εστιατόριο και τα τραπέζια, χαρτογραφώντας τους πιο ωφέλιμους χώρους» μας λέει ο Petroulas.

«Από εκείνο το σημείο και μετά, ‘ανεβάζουμε’ τα δεδομένα στο σύστημα, και προγραμματίζουμε μία ημέρα με τον υπεύθυνο του εστιατορίου ή τον ιδιοκτήτη, με στόχο μα καταλάβουμε πώς θέλουν να λειτουργήσει ο χώρος τους ιδανικά. Μετά απλώς εμείς το πραγματοποιούμε».

Το σύστημα διαχείρισης χώρου του WizButler, μπορεί και προσαρμόζεται στον τρόπο λειτουργίας ενός εστιατορίου, είτε πρόκειται για καφετέρια, μπαρ, επίσημο ή casual dining εστιατόριο, τόσο ως προς το επίπεδο της αυτοματοποίησης όσο και της εξατομίκευσης που επιθυμούν να υιοθετήσουν, μειώνοντας έτσι το κόστος.

Για παράδειγμα, εστιατόρια όπως το 8 at Trinity, το οποίο χρησιμοποιεί το σύστημα από τη στιγμή που άνοιξε τον Οκτώβριο του 2019, λαμβάνει μέχρι και σήμερα το 95% των κρατήσεων του μέσω του συστήματος WizButler, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται λίστες αναμονής, ενώ ταυτόχρονα αναδιαμορφώνει την κατάσταση τραπεζιών με στόχο να μεγιστοποιήσει τις κρατήσεις.

Ο διευθυντής του Left Bank της Μελβούρνης , Stan Delimitrou, και χρήστης του συστήματος τον τελευταίο χρόνο , παρατήρησε αύξηση στις κρατήσεις (από 220 άτομα σε 300), τα πολυσύχναστα βράδια του Σαββάτου, με την εφαρμογή κινητού Wizbutler για θέσεις, να τοποθετεί και τα 300 άτομα μέσα σε 15 λεπτά.

Επιπροσθέτως, εφιστά την προσοχή μας στην εταιρεία Keenon Robotics, η οποία ειδικεύεται σε “diberbots”, ρομπότ υψηλής τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία ξενοδοχεία, αλλά και εστιατόρια υψηλής χωρητικότητας χρησιμοποιούν, με σκοπό να παραδίδουν τις παραγγελίες στα τραπέζια δίχως τη χρήση ανθρώπινου προσωπικού, διατηρώντας ταυτόχρονα τα φαγητά σε ιδανική θερμοκρασία και χωρίς καθυστερήσεις

«Το σύστημά μας είναι το μοναδικό το οποίο θα μπορούσε να δουλέψει ιδανικά με αυτού του είδους την τεχνολογία» αναφέρει ο Petroulas, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εφαρμογής ταχύτερων αλλά και οικονομικά πιο αποδοτικών λύσεων, για τις πολυάσχολες ημέρες αλλά και τις περιόδους κρίσης».

«Είναι προφανές ότι πρόκειται για μία πραγματικά ανατρεπτική τεχνολογία και ότι η διαχείριση χώρου αλλά και η δυναμική ως προς την κατανομή των θέσεων , θα αποτελέσουν τη βάση και το πλαίσιο μιας νέας εποχής στα συστήματα κρατήσεων, ενώ τα υπάρχοντα δισδιάστατα συστήματα θα δυσκολευτούν να παραμείνουν επίκαιρα», προσθέτει.

«Επιπλέον επιτρέπει στο προσωπικό να επικεντρωθεί σε αυτό που έχει την περισσότερη σημασία, εξασφαλίζοντας ότι στον πελάτη προσφέρεται φανταστικό φαγητό αλλά και μια φανταστική εμπειρία».

Πηγή:neoskosmos.com

Source: https://www.panhellenicpost.com/2023/01/21/μια-εφαρμογή-του-ομογενή-peter-petroulas-θα-φέρει-τ